Kas ma andsin endast parima, et… ?

Tänane inspiratsiooniamps tuleb Marshall Goldsmithi raamatust “Päästikud – 6 küsimust, mis käivitavad muutuse”.

Selle asemel, et küsida “Kas täna oli koolis põnev?” või “Kas tundsin end täna tööl õnnelikuna?” pigem küsida “Kas ma andsin endast parima, et koolis oleks põnev?” või “Kas ma andsin endast parima, et tunneksin end tööl õnnelikuna?”.

See küsimise moodus muudab meie perspektiivi – me ei oota, et midagi head peab juhtuma, vaid võtame ohjad enda kätte ja muudame enda hoiakut või käitumist, et päeva lõpuks saada selliseid tulemusi nagu tahtsime.

Marshall pakub välja sellised 6 küsimust, mille toel ennast juhtida soovitud moel käituma:

  • Kas ma andsin endast parima, et püstitada selged eesmärgid?
  • Kas ma andsin endast parima, et liikuda täna oma eesmärkide poole?
  • Kas ma andsin endast parima, et oma päeva mõtestada?
  • Kas ma andsin endast parima, et olla täna õnnelik?
  • Kas ma andsin endast parima, et täna positiivseid suhteid luua?
  • Kas ma andsin endast parima, et olla täielikult kaasatud?

Oluline on valida sellised kontrollküsimused, mis keskenduvad Sinu jaoks hetkel olulistele valdkondadele. Mõned näited, mille enda jaoks sõnastasin:

  • Kas ma andsin endast parima, et pakkuda enda kehale head kütust ja füüsilist koormust?
  • Kas ma andsin endast parima, et olla eeskujulik isa enda pojale?
  • Kas ma andsin täna endast parima, et õppida midagi uut, mis aitab minu elukvaliteeti tõsta ja väärib edasi õpetamist?

Neid enda jaoks valitud kontrollküsimusi on hea kombineerida tänulikkuse päeviku pidamise harjutusega, kus õhtuti mõtestad enda jaoks päeva õppetunnid. Ka on variant teha nende päevaküsimustega eraldi tabel, kus iga päev annad 10 punkti skaalal hinnangu, kuivõrd andsid endast parima, et soovitud moel tegutseda.

Soovitan “Päästikud” raamatut lugeda, kui tahad mõista, kuidas enda elus püsivaid muutusi ellu viia. Head harivat sisu juhile ja mentorile leiab ka Marshall Goldsmithi Youtube kanalist.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga